Sterke vrouwen, stille pijn: Bewustwording rondom narcistisch gedrag

Ik lig wakker van verdriet over wat ik deze week heb gehoord

Het is 04.30 uur. Ik kan niet slapen. Ik ben verdrietig. Ik denk aan de verhalen die ik deze week heb gehoord en tranen rollen over mijn wangen. Het zijn verhalen van leuke, sterke vrouwen over hun relatie met hun man of ex-man, die een narcist bleek te zijn. Binnenshuis bleek het er totaal anders aan toe te gaan, dan wat voor de buitenwereld zichtbaar was. Ze vertellen over emotioneel en fysiek geweld, hun pijn en verdriet, dat van hun kinderen en welke struggels ze daardoor ervaren in hun leven. Deze week hoor ik nagenoeg hetzelfde verhaal van een coachee en van een vriendin. Het grijpt me bij de keel.

Mijn hart huilt om emotioneel en fysiek geweld door een narcist

Ik ben samen met die vriendin en haar man, een paar keer op vakantie geweest. Ik heb er leuke herinneringen aan en nooit gemerkt dat dit speelde. Het is nooit zichtbaar geweest voor mij en ik denk voor andere vrienden ook niet. En dan hoor je ineens dat dit al jarenlang speelt. Ik hoor twee aangrijpende verhalen die zo met elkaar overeenkomen. Dat een narcistische man zijn vrouw al jarenlang het gevoel geeft dat zij niet goed genoeg is, haar overal de schuld van geeft, emotioneel kleineert en dat alle fouten in hun huwelijk aan haar liggen en dat hij nul komma nul verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen gedrag. Deze week is het bij de één zo geëscaleerd dat haar man zijn kickboks skills heeft botgevierd op haar, terwijl de kinderen toekeken, omdat zij haar grens bewaakte en zei: tot hier en niet verder. Mijn hart huilt… Ik vind het echt verschrikkelijk dat een mens kan besluiten om een ander zoveel pijn aan te doen, emotioneel en fysiek, onvoorstelbaar. En dan ook nog je eigen vrouw, je eigen kinderen… Ik ben er stil van…

Een narcist zegt: ja maar, ik ben hier het slachtoffer!

Deze week zag ik ook een filmpje waarvan mijn nekharen rechtovereind gingen staan. Een man, spermadonor, wordt geïnterviewd door Eva Jinek over de rechtszaak die tegen hem is aangespannen. Hij heeft vele vrouwen, en hun kinderen, emotioneel pijn gedaan, door te liegen dat hij 550 andere donorkinderen heeft verwekt. Op elke vraag van Eva Jinek geeft hij een ontwijkend antwoord. Hij vindt zichzelf het grote slachtoffer. Hij vindt niet dat het aan hem was en de ander beter onderzoek had moeten doen. En hij geeft vooral de schuld aan het systeem. Hij neemt nul komma nul verantwoordelijkheid voor zijn eigen daden. Ik walg hiervan! Hier is de link naar het filmpje: Hoe kijkt massazaaddonor Jonathan terug op zijn handelen? | Eva Jinek

Als je dit gedrag herkent bij iemand, luister dan naar alle alarmbellen die bij jezelf afgaan en maak dat je wegkomt.

Hoe herken je narcistisch gedrag?

Ik heb zelf, gelukkig maar, een paar keer narcistisch gedrag ervaren in een trainingsgroep die ik begeleidde. Het gedrag wat ik ervoer was: een ander continue de schuld geven, niks zelf kunnen aannemen, de verantwoordelijkheid volledig buiten zichzelf leggen en zichzelf tot slachtoffer benoemen, conflicten veroorzaken en naar de ander wijzen, verbaal zeer agressief uiten, de ander bewust kleineren. Ik tolereerde dit gedrag niet en sprak diegene daarop aan. Ik gaf duidelijk mijn grens aan en als die persoon daar niet aan kon voldoen, moest hij weg, de groep uit. En daarna draaide die persoon onmiddellijk bij in zijn gedrag. Ik was de beste trainer ooit die deze bewustwording had gecreëerd. Wauw, wat een openbaring was dit voor hem. Na afloop werd ik overspoeld met complimenten van hem. Ik weet wel beter… Het is een patroon van aantrekken en weer afstoten, paaien en weer terroriseren. Laat je niet verleiden door de mooie praatjes, als de echte daden ook niet volgen. Als je dit gedrag herkent en je twijfelt aan jezelf, dan is dit juist het signaal om dit wel te gaan bespreken met iemand. Laat je niet verder in de put praten of duwen door een narcist die jou overal de schuld van geeft en je vervolgens weer ophemelt, en daarna weer exact hetzelfde doet. En zeker niet als hij je bang probeert te maken door fysiek geweld toe te passen. Bespreek het met een goede vriendin of schakel direct hulpinstanties in. 

Taboe doorbreken: bespreek wat er binnenshuis afspeelt

Nu ik erover nadenk, ken ik wel meer vrouwen die veel pijn en leed hebben ervaren vanwege een relatie met een narcist. Dat speelde zich altijd binnenshuis af en daar werd lange tijd niet over gepraat. Daardoor wordt het ook niet zichtbaar voor de omgeving. En alles wat er voor de buitenwereld niet is, lijkt er niet te zijn. Bullshit. Veel vrouwen zien achteraf pas in dat ze met een narcist te maken hadden. Die narcistische kant is niet altijd meteen zichtbaar. En narcisten kunnen heel goed manipuleren. Zo kunnen ze hun omgeving laten ervaren en laten indenken dat zij juist de aardige leuke man zijn en het slachtoffer zijn. Daardoor is het ook wel eens gebeurd dat eigen familieleden kozen voor de kant van de narcist. Het is slechts een kwestie van tijd, voordat de ogen van anderen ook open gaan. Maar dan is het leed al lang geschied….

Het kan iedereen overkomen

Dit zijn verhalen van sterke vrouwen, waarvan jij en ik denken, dat overkomt hun nooit. Wel dus. Het kan iedereen overkomen. Het begint vaak subtiel en verandert geleidelijk aan. En als jij je ook in zo’n situatie bevindt, dan is het nu direct de tijd om erover te praten en hulp te vragen aan anderen. Je bent echt niet de enige! En er is altijd een uitweg. Stop het leed, voor jezelf, voor je kinderen. Het ligt niet aan jou. Kom voor jezelf op. En zorg ervoor dat de pijn en verdriet door narcistisch gedrag wordt gestopt of geminimaliseerd.

Bewustwording creëren om anderen te helpen

Mijn hart huilt nog steeds. Ik probeer te slapen. Het lukt niet. Ik spreek dit verhaal in op mijn telefoon en besluit het later de wereld in te gooien met de intentie om er meer bewustwording voor te creëren. Al is er maar één iemand, die in deze situatie zit en wordt getriggerd om hulp te zoeken, die ook echt hulp gaat zoeken en het bespreekbaar maakt. Dan is er tenminste één iemand geholpen. Dan kan mijn hart een ieniemienie vreugdesprongetje maken. 

Ik lig wakker van verdriet over wat ik deze week heb gehoord

Het is 04.30 uur. Ik kan niet slapen. Ik ben verdrietig. Ik denk aan de verhalen die ik deze week heb gehoord en tranen rollen over mijn wangen. Het zijn verhalen van leuke, sterke vrouwen over hun relatie met hun man of ex-man, die een narcist bleek te zijn. Binnenshuis bleek het er totaal anders aan toe te gaan, dan wat voor de buitenwereld zichtbaar was. Ze vertellen over emotioneel en fysiek geweld, hun pijn en verdriet, dat van hun kinderen en welke struggels ze daardoor ervaren in hun leven. Deze week hoor ik nagenoeg hetzelfde verhaal van een coachee en van een vriendin. Het grijpt me bij de keel.

Mijn hart huilt om emotioneel en fysiek geweld door een narcist

Ik ben samen met die vriendin en haar man, een paar keer op vakantie geweest. Ik heb er leuke herinneringen aan en nooit gemerkt dat dit speelde. Het is nooit zichtbaar geweest voor mij en ik denk voor andere vrienden ook niet. En dan hoor je ineens dat dit al jarenlang speelt. Ik hoor twee aangrijpende verhalen die zo met elkaar overeenkomen. Dat een narcistische man zijn vrouw al jarenlang het gevoel geeft dat zij niet goed genoeg is, haar overal de schuld van geeft, emotioneel kleineert en dat alle fouten in hun huwelijk aan haar liggen en dat hij nul komma nul verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen gedrag. Deze week is het bij de één zo geëscaleerd dat haar man zijn kickboks skills heeft botgevierd op haar, terwijl de kinderen toekeken, omdat zij haar grens bewaakte en zei: tot hier en niet verder. Mijn hart huilt… Ik vind het echt verschrikkelijk dat een mens kan besluiten om een ander zoveel pijn aan te doen, emotioneel en fysiek, onvoorstelbaar. En dan ook nog je eigen vrouw, je eigen kinderen… Ik ben er stil van…

Een narcist zegt: ja maar, ik ben hier het slachtoffer!

Deze week zag ik ook een filmpje waarvan mijn nekharen rechtovereind gingen staan. Een man, spermadonor, wordt geïnterviewd door Eva Jinek over de rechtszaak die tegen hem is aangespannen. Hij heeft vele vrouwen, en hun kinderen, emotioneel pijn gedaan, door te liegen dat hij 550 andere donorkinderen heeft verwekt. Op elke vraag van Eva Jinek geeft hij een ontwijkend antwoord. Hij vindt zichzelf het grote slachtoffer. Hij vindt niet dat het aan hem was en de ander beter onderzoek had moeten doen. En hij geeft vooral de schuld aan het systeem. Hij neemt nul komma nul verantwoordelijkheid voor zijn eigen daden. Ik walg hiervan! Hier is de link naar het filmpje: Hoe kijkt massazaaddonor Jonathan terug op zijn handelen? | Eva Jinek

Als je dit gedrag herkent bij iemand, luister dan naar alle alarmbellen die bij jezelf afgaan en maak dat je wegkomt.

Hoe herken je narcistisch gedrag?

Ik heb zelf, gelukkig maar, een paar keer narcistisch gedrag ervaren in een trainingsgroep die ik begeleidde. Het gedrag wat ik ervoer was: een ander continue de schuld geven, niks zelf kunnen aannemen, de verantwoordelijkheid volledig buiten zichzelf leggen en zichzelf tot slachtoffer benoemen, conflicten veroorzaken en naar de ander wijzen, verbaal zeer agressief uiten, de ander bewust kleineren. Ik tolereerde dit gedrag niet en sprak diegene daarop aan. Ik gaf duidelijk mijn grens aan en als die persoon daar niet aan kon voldoen, moest hij weg, de groep uit. En daarna draaide die persoon onmiddellijk bij in zijn gedrag. Ik was de beste trainer ooit die deze bewustwording had gecreëerd. Wauw, wat een openbaring was dit voor hem. Na afloop werd ik overspoeld met complimenten van hem. Ik weet wel beter… Het is een patroon van aantrekken en weer afstoten, paaien en weer terroriseren. Laat je niet verleiden door de mooie praatjes, als de echte daden ook niet volgen. Als je dit gedrag herkent en je twijfelt aan jezelf, dan is dit juist het signaal om dit wel te gaan bespreken met iemand. Laat je niet verder in de put praten of duwen door een narcist die jou overal de schuld van geeft en je vervolgens weer ophemelt, en daarna weer exact hetzelfde doet. En zeker niet als hij je bang probeert te maken door fysiek geweld toe te passen. Bespreek het met een goede vriendin of schakel direct hulpinstanties in. 

Taboe doorbreken: bespreek wat er binnenshuis afspeelt

Nu ik erover nadenk, ken ik wel meer vrouwen die veel pijn en leed hebben ervaren vanwege een relatie met een narcist. Dat speelde zich altijd binnenshuis af en daar werd lange tijd niet over gepraat. Daardoor wordt het ook niet zichtbaar voor de omgeving. En alles wat er voor de buitenwereld niet is, lijkt er niet te zijn. Bullshit. Veel vrouwen zien achteraf pas in dat ze met een narcist te maken hadden. Die narcistische kant is niet altijd meteen zichtbaar. En narcisten kunnen heel goed manipuleren. Zo kunnen ze hun omgeving laten ervaren en laten indenken dat zij juist de aardige leuke man zijn en het slachtoffer zijn. Daardoor is het ook wel eens gebeurd dat eigen familieleden kozen voor de kant van de narcist. Het is slechts een kwestie van tijd, voordat de ogen van anderen ook open gaan. Maar dan is het leed al lang geschied….

Het kan iedereen overkomen

Dit zijn verhalen van sterke vrouwen, waarvan jij en ik denken, dat overkomt hun nooit. Wel dus. Het kan iedereen overkomen. Het begint vaak subtiel en verandert geleidelijk aan. En als jij je ook in zo’n situatie bevindt, dan is het nu direct de tijd om erover te praten en hulp te vragen aan anderen. Je bent echt niet de enige! En er is altijd een uitweg. Stop het leed, voor jezelf, voor je kinderen. Het ligt niet aan jou. Kom voor jezelf op. En zorg ervoor dat de pijn en verdriet door narcistisch gedrag wordt gestopt of geminimaliseerd.

Bewustwording creëren om anderen te helpen

Mijn hart huilt nog steeds. Ik probeer te slapen. Het lukt niet. Ik spreek dit verhaal in op mijn telefoon en besluit het later de wereld in te gooien met de intentie om er meer bewustwording voor te creëren. Al is er maar één iemand, die in deze situatie zit en wordt getriggerd om hulp te zoeken, die ook echt hulp gaat zoeken en het bespreekbaar maakt. Dan is er tenminste één iemand geholpen. Dan kan mijn hart een ieniemienie vreugdesprongetje maken.