Mijn team blijft terugkerend in discussie gaan over een genomen besluit. Hoe stop ik dat?

Als je niet in een discussie wilt belanden en er toch weer in terecht komt

Zucht.. Daar gaan we weer, denk je. Je zit met je team om tafel tijdens een teamoverleg. En hoezeer je ook hebt geprobeerd om deze discussie te voorkomen. Dit onderwerp, waar al vaker hetzelfde besluit in is genomen, komt toch weer op tafel. Je grijpt meteen in en zegt tegen je team: ‘Dit hebben we al vaker met elkaar besproken en we houden het zoals het is besloten. Punt.’ En toch, gaat je team er weer mee aan de haal. Er wordt geroepen dat het niet werkt en dat niemand zich eraan houdt. En grrr. Je bent meteen weer in de discussie beland. Precies waarvan je jezelf had voorgenomen dat je dat niet meer liet gebeuren, gebeurt dan toch. En vanaf dat punt kun je ook niet meer terug.

Iedereen is gefrustreerd en kijkt uiteindelijk naar jou

Je kan met je ogen dicht al voorspellen wie het woord neemt en wat er geroepen gaat worden. Bert sneert naar andere teamleden dat doordat zij zich niet aan de afspraak houden dit zo niet gaat werken. Die teamleden geven de schuld aan de nieuwe ICT diensten, waar ze niet mee overweg kunnen. Annemieke is het daar niet mee eens en laat dat duidelijk merken met een venijnige blik en schud heen en weer met haar hoofd. Henk slaat gefrustreerd zijn armen over elkaar en roept dat dit al jaren zo gaat met deze club en dat dit nooit zal veranderen. En dan zijn alle ogen op jou gericht. Je kunt wel invullen wat ze denken… Wat ga jij nu doen?

En weer vertel je hetzelfde besluit als een paar weken terug

En verrek, het gebeurt dus weer. Je voelt je machteloos om in te grijpen in deze verhitte discussie, want je wilt voorkomen dat het hele team nog verder over de flos gaat. Het enige wat je kunt doen is iedereen aanhoren en bij je besluit blijven. En als iedereen is uitgeraasd rond je de discussie af en zegt je: ‘dit is het besluit, dit gaan we zo en zo doen’ en je realiseert je dat je exact hetzelfde vertelt als een paar team overleggen terug.

Teams waar onderliggende dingen onderling spelen hebben een andere aanpak nodig

Beste manager, ik snap je. Dit is mega frustrerend en het voelt alsof je niet meer bij machten bent om deze dynamiek te doorbreken. Hierdoor kun je aan jezelf en al je ervaring gaan twijfelen. Maar dat is nergens voor nodig. Dit gebeurt namelijk in teams waar nog meer onderliggende dingen spelen. En misschien is je dit in je vorige teams nog niet eerder gebeurt, omdat dit team anders is. Dit team heeft dan ook een andere aanpak nodig, dan wat je tot nu toe al hebt toegepast. Er is een manier om hier anders mee om te gaan. Hoe fijn zou het zijn als je de volgende keer om tafel zit met je team en dat het dan anders gaat? Dat je teamleden andere dingen zeggen, niet meer zo defensief met de hakken in het zand gaan, dat er geen strijd meer losbarst en besluit genomen kan worden en dat het dan klaar is. Benieuwd naar hoe dit voor jouw team kan werken?

Neem contact met me op voor een gratis teamadvies.