De impact van je eigen plek innemen, zodat je team meer verantwoordelijkheid neemt

Help mijn team neemt geen verantwoordelijkheid!

‘Hoe krijg ik mijn team zover dat het meer verantwoordelijkheid neemt? Ik moet nu overal achteraan, want anders gebeurt er niks. Het voelt soms alsof ik politieagent moet spelen. Ik moet telkens checken of taken zijn gedaan. En soms als het niet af is, dan maak ik me even kwaad en help ik om de taken gedaan te krijgen.’ vertelt Annet. Ze stuurt een team aan, dat al lang met elkaar samenwerkt. Ze wil graag leren hoe ze haar team in beweging krijgt. Annet wil graag inzoomen op het probleem en ik zoom uit op het probleem door eerst de dynamiek in het team te onderzoeken. Het probleem is namelijk nooit het probleem op zich, maar vaak een uiting van een onderliggend probleem.

Teamopstelling geeft inzicht in de teamdynamiek

Annet zet een poppetje voor haar en haar teamleden neer. Ook haar manager Simone krijgt een plek in het geheel. We onderzoeken Annet’s plek. Ze schuift met haar poppetje heen en weer tussen Simone en haar team en ze zet haarzelf een beetje aan de zijkant neer. Het team kijkt rechtstreeks naar Simone en Annet staat er aan de zijkant tussenin. Zo voelt het ook. Aan de ene kant voelt ze zich bij Simone horen, als eindverantwoordelijken van de hele afdeling, en aan de andere kant voelt ze zich ook onderdeel van het team. Ik vraag haar: Wat maakt dat je niet op 1 plek kan staan? En dan vallen er kwartjes…  

Als je van je eigen plek af gaat neem je de verantwoordelijkheid van een ander over

‘Die ruimte is er niet om op die ene plek te blijven staan. Dat is het gebied van Simone,’ zegt Annet. Simone neemt veel ruimte in en pakt taken op die bij Annet horen. Vanuit hiërarchie durft Annet haar taken niet te claimen, want ja, het is wel haar manager. Die wil ze niet tegen haar in het harnas jagen. En Simone kan behoorlijk direct en stellig zijn. Simone beweegt dus van haar plek naar Annet’s plek. En Annet maakt diezelfde beweging van haar plek richting het team. Zo nemen ze allebei de verantwoordelijkheden over van een ander en blijven ze niet op hun eigen plek staan. Dit effect werkt door op het team. Annet pakt te veel verantwoordelijkheden over van het team door problemen zelf op te lossen en teamleden daar onvoldoende verantwoordelijk voor te maken en op aan te spreken. Het team is eraan gewend geraakt dat Annet bepaalde taken toch wel doet of naar zich toe trekt. Net zoals Annet het is gewend dat Simone dat ook doet. Zowel Simone als Annet hebben hun eigen plek in te nemen en hun eigen verantwoordelijkheden op te pakken.

Je eigen plek innemen creëert duidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden

Hoewel Annet graag praktische handvatten wilde over hoe ze haar team in beweging krijgt, zit ze er na de 1e coachsessie heel anders in. Ze gaat met Simone in gesprek over deze dynamiek en om samen hun eigen taken en verantwoordelijkheden goed af te kaderen. Zo kunnen ze allebei hun eigen plek volledig innemen. Annet maakt ook meteen een lijst van taken die ze gaat overdragen aan het team en welke taken ze gaat claimen om haar plek goed te kunnen innemen. ‘Zo’, zegt ze, ‘dat maakt alles een stuk duidelijker, niet alleen voor mij, maar ook voor mijn team en voor Simone.’

Wil je een gratis teamadvies voor jouw team?

Loopt het in jouw team ook niet naar wens? Heb je al van alles geprobeerd en heb je geen idee meer wat je nog moet doen om tot resultaat te komen? Laat me met je meedenken over wat er mogelijk aan de hand kan zijn. Plan een gratis teamadvies met me in, dan krijg je 3 praktische tips om je team in beweging te krijgen voor de gewenste resultaten. Neem daarvoor contact met me op.